När ett företag börjar gå med vinst måste man börja tänka på vad dessa pengar ska användas till. Det finns många vägar att gå och vad som är rätt kan mycket väl bero på företaget och branschen.

Först och främst bör man ta ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt. Under 2018 säger Skatteverket att den nedre gränsen ligger på 455 300 kronor. Detta betyder 37 641 kronor i månaden. Betalar man in maximalt i offentliga socialförsäkringar få man även ett bättre skydd för när man blir sjuk och en högre pension. Båda till lägre kostnad än privata försäkringar ger.

Efter detta, om pengar fotfarande finns kvar på företagskontot är det dags att börja tänka på investeringsalternativ. Ett populärt val är att direkt investera pengarna tillbaka i företaget genom att köpa in ny utrustning eller liknande.

Investeringar är ju dock något många tänker sig ska ge avkastning på lång sikt, vilket är varför många också tittar på saker som fastigheter. Andra vanliga alternativ inkluderar aktier och fonder, en kapitalförsäkring eller onoterade aktier. Vad det än dock är man väljer är det smart att alltid efterforska riskerna och fördelarna ordentligt innan man tar ett slutgiltigt beslut.

 

rnn.yqe.