Du har kanske varit med om det tidigare, att det plötsligt inte går att spola på toaletten eller att vattnet inte rinner ner i vasken. Det här är ett problem du omgående bör åtgärda för att inte skada avloppssystemet. Men vad ska du göra när det händer på natten eller kanske under helgen då de flesta rörmokare är lediga?

Jour hos VVS och rörmokare

När krisen är framme och det blivit stopp i avloppet behöver du hitta en snabb lösning på problemet. Du kan tyvärr inte göra så mycket på egen hand om det är ett ordentligt stopp. Men det finns firmor som erbjuder jour-service.

Tipset är att kolla upp detta på din lokala ort för att veta var du kan ringa om läget är akut. Räkna med en dyrare prislapp om rörmokaren behöver bege sig ut utanför ordinarie arbetstid. Men å andra sidan är det ändå billigare än att låta problemen växa sig större.

Förebyggande avloppsrengöring

Du kan undvika att akuta avloppsstopp inträffar genom att regelbundet rengöra brunn och vask. Det är dock viktigt att du rengör på rätt sätt och använder skonsamma medel. Ta bort matrester ur vasken och rensa duschbrunnen från hår eller restprodukter. Tänk även på att använda ett bra filter och att endast spola ner toalettpapper i toaletten.

Yvonne Gustafsson