För att ta igen förlorade intäkter från Android-enheter har Google nu avgiftsbelagt operativsystemet i EU och avgifterna kan gå upp mot 450 kronor.

Dryga böter för Google

Striderna mellan Google och EU har varit många på senare år, förra året krävdes Google på över 23 miljarder i böter för ett brott mot konkurrenslagarna. I juli 2018 så dömdes Google igen för att ha missbrukat sin position som marknadsledande position med sitt egna operativsystem Android, denna gång landade notan på 44 miljarder kronor. Det hela berodde på att Google kräver att tillverkare som kör Android på sina enheter måste installera Google chrome och använda Google som primär sökmotor för att få tillgång till Google Play, vilket är Googles motsvarighet till Apple’s App store. Tidigare har man genom reklam genererat intäkter till operativsystemet och då har tillverkare inte varit tvungna att betala licensavgifter för sina enheter.

Avgift baserat på pixeltäthet

EU:s nya dom betyder nu att telefoner som går till den europeiska marknaden inte tvingas installera programmen som Google tidigare krävde, därför har Google nu istället börjat kräva en licensavgift för dessa. Avgiften kommer till stora delar baseras på pixeltätheten på skärmen och på var i Europa man tänkt sälja enheten. På många ställen kommer en pixeltäthet på över 500 ppi att resultera i en avgift på ungefär 40 dollar. Har skärmen en pixeltäthet på 400-500 så blir kostnaden för licensen istället 20 dollar, och för de enheter med en skärm som har under 400 ppi så gäller det 10 dollar. Det har skrivits att tillverkare kan helt slippa avgiften genom att installera Google Chrome med Google som primär sökmotor, men det har ännu inte bekräftats av Google. Beslutet ska börja att gälla den 1 februari 2019 för enheter aktiverade från och med det datumet.

rnn.yqe.