Att skapa en egen sajt är inte det lättaste. Först och främst behöver du hitta ett webbhotell som du kan skapa själva sajt i. Om du inte är duktig på att programmera behöver du dessutom hitta en bra mall till din sajt.

När du väl fått igång hemsidan kommer eldprovet: Kommer du få några besökare på sajten? Det finns några punkter som kan vara bra att kolla igenom för din sajt, exempelvis:

  • Vilken avsikt har du med hemsidan?
  • Är hemsidan stilren, lättnavigerad eller rörig?
  • Hur marknadsför du din hemsida?

Om du ställer dig dessa frågor har du redan kommit en liten bit på väg. Det första och kanske viktigaste för att kunna utforma en bra sajt, är att fundera över vilken målgrupp du har. Om du riktar in dig på ungdomar kanske webbdesignen ska vara lite ”coolare” eller mer ungdomlig. Om målgruppen är äldre människor kanske fokus bör ligga på att utforma en lättanvänd sida.

Rätt marknadsföring

För att folk överhuvudtaget ska kunna hitta din sajt behöver du göra reklam för den. Att marknadsföra sig kan vara en av de svårare sakerna med att skapa en lockande sajt. Idag använder de flesta sociala medier av något slag, därför kan detta vara bra plattformar för din marknadsföring. Tippat.se är ett bra exempel på en lyckad sajt. Denna spelsajt är lättnavigerad, stilren och gör det lätt för besökaren att hitta den information hon eller han letar efter.

Det är bra att googla på sajter som säljer liknande produkter eller tjänster som ditt företag. På så vis kan du få värdefull inspiration för hur din design kan se ut. När du väl börjar få in en del besökare kommer nästa steg mot en lyckad sajt: att få besökarna att återkomma. För att besökaren ska vilja komma tillbaka kan det vara bra att ha en blogg som du regelbundet uppdaterar, eller att placera väl synliga erbjudanden på sajten.

rnn.yqe.